2020
Het Zuidelijk Toneel
april-mei
Noem mij // Fort Boekoe
Deel 1: Noem mij
Zakdoeken: kleine zachte vierkantjes die zich laten ontvouwen tot een symbool van mededogen, troost, geluk, elegantie, afscheid en protest. Vanuit alle windstreken strijken ze op het juiste moment neer. Een zakdoek neemt dankbaar alles in zich op wat jij los moet laten. Dat alles wordt een herinnering, een verhaal opgeslagen in het stukje stof. Een verhaal dat met de zakdoek wordt doorgegeven en aangevuld door de nieuwe eigenaar.
Wat vertelt jouw zakdoek?
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Speciaal daarvoor haken 17 jongeren samen 75 zakdoeken vol verhalen. Verhalen die ze hoorden van mensen die de oorlog nog meemaakten. Samen met hen verdiepten ze zich tijdens bijzondere gesprekken in de bevrijding van Tilburg. De zakdoeken vol verhalen sturen de jongeren, met een persoonlijke brief, naar andere stadgenoten. Daarnaast delen ze op digitaal wereldpodium Instagram @noemmij óók verhalen over vroeger en nu. Waarom? Zodat de verhalen worden doorgegeven
Deel 2: Fort Boekoe
Welkom in Fort Boekoe. Sluit je ogen en zie een duisternis die je nog nooit aanschouwd hebt. Hoor je de wind? Ruik je het bos, de dauw met een vleugje buskruit? Als je heel hard je best, doet kun je nog net het zuur van ‘een oranje’ op je tong proeven.
Met Keti Koti (ketenen doorbroken) vieren we dat op 1 juli 1863 slavernij in de Nederlandse kolonies -op papier- werd afgeschaft. Samen met Erwin Boschmans, Onias Landveld en 15 geëngageerde, talentvolle jongeren maakte ik deze theatrale herdenking. De website www.fortboekoe2020.com hoort bij de theatrale take-away, de maaltijdbox en de gids die daar in zit. We hopen zo, hoewel op afstand, toch samen te kunnen herdenken.
Concept, artistieke leiding & regie
Dramaturgie: Joeri van Spijk
Tekst: Ayden Dijkstra
Advies: Hanna Timmers, Ilrish Kensenhuis
Productie: Pien Rutten & Leon Caarls
Overige credits & info: hzt.nl/speelt/noem-mij & hzt.nl/speelt/fort-Boekoe